• TESTFIETS RESERVEREN KLIK HIER!

    Ebike testen actiebanner
  • Race door het HeuvellandCube racefietsen voor trimmer en professional!

  • E-RACEFIETSENDe nieuwste fiets revolutie! Maak vrijblijvend een proefrit.RESERVEER HIER EEN TESTRIT

  • DE SPORTIEFSTE FAMILIE

Foto gasparotto 1

VERSCHILLENDE TYPES RACEFIETSEN

Grofweg gezegd onderscheiden we 3 types racefietsen: Comfort fietsen (bijv. de Cube Attain), Endurance fietsen (bijv. de Cannondale Synapse) en Performance fietsen (bijv. de Cube Litening en de Cannondale SuperSix). De Comfort racefiets is geschikt voor de recreatieve wielrenner, de Endurance racefiets voor de wat serieuzere recreant die langere (en snellere) ritten maakt en de Performance fiets is met name geschikt voor wedstrijdwielrenners. Qua geometrie verschillen deze 3 type racefietsen nogal van elkaar. De Performance fiets zal weinig comfort bieden want die is puur gebouwd op snelheid en stuurdirectheid. Bij de Comfort fiets is het tegenovergestelde het geval. De Endurance fiets biedt min of meer het beste van beide werelden.

ALUMINIUM OF CARBON?

Een groot voordeel van carbon is het gewicht van het materiaal. Carbon is namelijk extreem licht, maar tegelijkertijd toch sterk. In tegenstelling tot andere materialen heeft carbon vrijwel nooit last van materiaalmoeheid. Door het ‘stijve’ carbon voelt het aan alsof elke trap raak is. Er vloeit dus geen energie weg maar U brengt het direct over op de pedalen. Een frame van aluminium is feitelijk een frame dat bestaat uit diverse legeringen van aluminium. Dit doet een producent omdat ‘gewoon’ aluminium niet stevig genoeg is. Zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van legeringen kan je naar verloop van tijd merken dat het frame zijn kracht verliest. Het frame is dan niet meer stijf en kan een beetje gaan zwabberen. De kracht die je op een dergelijk frame ontwikkeld wordt dan niet meer volledig omgezet in snelheid. 

GROEPSETS

Niet alleen het frame maar ook de kwaliteit van de onderdelen is belangrijk. De meeste racefietsen zijn voorzien van onderdelen van het merk Shimano. Binnen de Shimano familie wordt gebruikt gemaakt van onderdelensets van verschillende kwaliteitsniveaus. De meest gebruikte groepsets zijn (prijs van laag naar hoog): Sora, Tiagra, 105, Ultegra (Di2) en Dura Ace (Di2). Di2 staat voor elektronisch geschakelde groepsets. Het kwaliteitsverschil tussen deze groepen komt tot uiting in onder andere het schakelcomfort, de directheid van schakelen, de directheid en comfort van het remmen, de duurzaamheid en het gewicht van de onderdelen. Andere merken van groepsets zijn Sram en Campagnolo. Ook deze merken werken met diverse kwaliteitsniveaus echter zijn een stuk minder gangbaar dan de producten van Shimano.

VELG- OF SCHIJFREMMEN?

Tot een jaar of 3 geleden werd er bij racefietsen enkel gebruikt gemaakt van velgremmen. Dit traditionele systeem heeft een aantal nadelen: de remkracht is minder groot en minder direct (zeker bij slechte weersomstandigheden), de remhandeling kost de renner meer kracht en er treedt na verloop van tijd slijtage op aan de velg. Tegenwoordig worden veel racefietsen uitgerust met (hydraulische) schrijfremmen. De voordelen van de schijfremmen zijn groot: de remkracht is vele malen groter dan bij velgremmen (ook in slechte weersomstandigheden), remmen voelt veel zekerder en comfortabeler (met name in lange afdalingen) en er is geen slijtage meer op de velg. De prijs van schijfremmen ligt hoger dan die van velgremmen en het volledige schijfremmen systeem is (iets) zwaarder dan het velgremmen systeem. 

VRIJBLIJVEND EEN E-RACER TESTEN?

Ervaar de nieuw revolutie!

DE ELEKTRISCHE RACEFIETS

Je ziet het niet op het eerste gezicht, maar de Cube Agree Hybrid C:62 modellen vertegenwoordigen een revolutie in het wielrennen. In de onderbuis van dit strakke raceframe zijn een motor en accu en accu verstopt. Het gaat om de Fazua Evation Drivepack, een uitneembare unit met motor en accu. Als u wilt kunt u zonder die aandrijfeenheid fietsen, maar als u ’m wel gebruikt, schakelt de software bij snelheden hoger dan 25 km/u automatisch een vrijloop in en is de Agree Hybrid C:62 ineens een gewone racefiets. Haast onvoorstelbaar, de hoeveelheid onmogelijk geachte routes die ineens goed te doen zijn! Daar hoort natuurlijk ook een betrouwbare transmissie en een dito setje schijfremmen bij. Shimano Ultegra bijvoorbeeld. Samen met de lichte maar sterke en stijve wielen van Newmen en de comfortabele 32 mm. Schwalbe Durano bandjes kunnen u en de Evation Drivepack echt alles aan. In onze showroom informeren wij u u graag over het gebruik van een elektrische racefiets.